Cum folosești corect diblurile și cum dai găuri pentru ele?
Diblurile sunt piese din fibră de plastic, cu ajutorul cărora poți fixă mai bine anumite elemente pe perete sau pe tavan. Practic, acestea îmbunătățesc fixarea unui șurub într-un material poros sau casant.
Nu orice diblu este potrivit pentru orice suprafață. Pe piață există o mulțime de tipuri de dibluri pe care trebuie să le analizezi cu atenție înainte de a le folosi.
În principiu, este bine să ții cont de materialul în care vrei să fixezi șurubul și de tipul diblului.
În general, diblurile sunt destinate prinderilor în beton, cărămidă plină, cărămidă perforată, BCA, rigips sau plăci de izolație.
Câte tipuri de dibluri există?
1. Dibluri de expansiune. Sunt folosite pentru toate tipurile de prindere în materiale de construcții. Pot fi folosite fără probleme atât pentru beton, cât și pentru zidărie din cărămidă plină.
2. Diblurile universale. Dacă nu știi cu exactitate care este diblul de care ai nevoie, diblurile universale sunt o alegere înțeleaptă. Acestea sunt adecvate pentru pereții din beton, zidărie, cărămidă perforată, BCA, plăci din gips carton sau plăci din ipsos armat.
3. Dibluri de expansiune multizone. Sunt dibluri alcătuite din două corpuri de expansiune, care permit o distribuție uniformă a forțelor. Cele mai bune materiale pentru astfel de dibluri sunt cărămizile înalte, cu goluri verticale. De asemenea, pot fi folosite și pentru BCA, beton sau cărămidă plină.
4. Dibluri speciale. Există situații în care ai putea avea nevoie de dibluri speciale. Diblurile pentru rame, diblurile metalice pentru fixare în cadre, diblurile pentru șuruburi-cui sau diblurile speciale pentru izolație pot ajută la o fixare mult mai bună în suprafețele pentru care sunt destinate.
5. Ancore chimice. Ancorele chimice pot fi considerate, de asemenea, dibluri. Acestea sunt niște substanțe de consistentă mierii, care, odată ce sunt introduse în găurile din perete, încep să se întărească, fixând foarte bine șurubul.
Cum realizezi găurile pentru dibluri?
Există câteva reguli pe care trebuie să le respecți în momentul în care realizezi găurile pentru dibluri:
- Găurește întotdeauna în unghi drept, fără a modifică direcția în timpul gauririi;
- Acordă atenție maximă adâncimii de găurire și mărimii găurii! Adâncimea de găurire trebuie să fie mai mare decât adâncimea diblului, aproape de fiecare dată;
- Dacă alegi să dai găuri rotative, ai grijă la punțile dintre materialele de construcție. Acestea se pot rupe, ducând la o gaură mult prea mare;
- Nu da găuri dacă nu ai garanția că în suportul de montaj nu există cabluri electrice și țevi. Deteriorarea acestora poate duce la riscuri și cheltuieli mari;
- După ce ai dat gaură, curat-o cu un aspirator, în așa fel încât diblul să poată prinde cât mai bine;
- Pentru o eficientă maximă, vârful șurubului trebuie să depășească cu minim diametrul lungimea șurubului;
- Atenție la distanțele dintre dibluri și la distanțele față de marginile materialului. Distanță de margine trebuie să fie de două ori distanță de ancorare, iar distanță dintre dibluri trebuie să fie de 4 ori distanță de ancorare.